Мигдальний горіх: користь і шкода, склад, властивості, застосування

migdalnij-gorih-korist-i-shkoda

Мигдальний горіх з наукової точки зору горіхом не є. І це не єдина його особливість. Він має дійсно приголомшливо корисними та лікувальними властивостями. Про них варто говорити докладно!

Для початку познайомимося з ним трохи ближче.

З цієї статті ви дізнаєтесь:

  • 1 Горіх мигдаль: користь і шкода, склад, властивості, застосування
    • 1.1 Походження і як росте мигдаль
    • 1.2 Хімічний склад мигдалю: вітаміни та мінерали
    • 1.3 Харчова цінність і калорійність мигдалевого горіха
    • 1.4 Енергетична цінність
    • 1.5 Корисні і лікувальні властивості горіха мигдаль
    • 1.6 Відео: користь і шкода мигдалевого горіха
    • 1.7 Де використовують і як застосовують мигдальний горіх
    • 1.8 Мигдальне масло
    • 1.9 Застосування мигдалю і його продуктів в кулінарії
    • 1.10 Мигдальна борошно
    • 1.11 Мигдальне молоко
    • 1.12 Шкоду і протипоказання мигдалю

Горіх мигдаль: користь і шкода, склад, властивості, застосування

Дерево мигдаль – це, воістину, Шедевр Природи! Яке воно гарне, особливо під час свого цвітіння. Запах його найкрасивіших, радують око квітів, неймовірно запашний, п’янкий… А все тому, що відноситься ця рослина родини Розових. Його рід – сливові.

І насправді це косточковый плід, а зовсім не горіх, як вважається. Але будемо називати його так, як прийнято, як ми звикли. Від цього його суть і користь мигдалю для організму ніяк менше не стане!

Походження і як росте мигдаль

Родом він із Середньої Азії, тому, як і більшість «азіатів», дуже світлолюбний.

Походження і як росте мигдаль

Завдяки тому, що коренева система розвинута досить добре, він не особливо вимогливий до грунтів, може легко пристосовуватися до кам’янистих, щебенистих ґрунтів, схилах.

Йому не страшна навіть посуха. Спокійно переносить морози до 25 градусів. Єдина прикрість для нього – це те, що дуже раннє цвітіння (часто навіть у лютому!) змушує його страждати в період заморозків, які бувають з настанням весни вже після першого тепла.

Зараз ці дерева можна зустріти не тільки в Азії. Вони поширилися, дуже добре прижившись, у багатьох країнах світу з теплим кліматом.

Це, зокрема, території Криму, Кавказу, район Середземномор’я. В Америці – це штат Каліфорнія. В Європі – Словаччина, Чехія.

До слова сказати, саме США зараз є найбільшим виробником і постачальником у всі країни світу цього горіха.

Це дуже цінний медонос, який дає багато медового нектару і квіткового пилку.

Існує величезна кількість видів цього дерева. Плоди багатьох з них не призначені в їжу, вони просто декоративні.

Деревина цієї рослини широко використовується в столярному виробництві.

Хімічний склад мигдалю: вітаміни та мінерали

Розглянемо хімічний склад на прикладі ядер мигдалю солодкого сорту.

Вміст вітамінів У 100 г мигдальних горіхів:

  • рибофлавін (вітамін В2) – 56% від всієї добової норми;
  • тіамін – 0,22 мг.;
  • піридоксин – 0,15 мг.;
  • вітамін В9 – 52 мг.
  • Вітамін С відсутній.
  • Вітамін РР – 6, 98 мг.(35% від денної норми);

Вміст мінералів в 100 грамах досить високо.

Насамперед, це магній – 267 мг.

Фосфор – 483 мг., калій – 706 мг., кальцій – 263 мг.

Є ще марганець – 2,28 мг., мідь – 2 мг., залізо, цинк, селен.

Харчова цінність і калорійність мигдалевого горіха

Харчова цінність мигдалю на 100 грам продукту:

  • Майже половину займають жири — 49, 43 гр.
  • Білка міститься 20 грам.
  • Вуглеводи складають близько 10 грам.

А також харчових волокон – 12 грам, води – 4,8 грама, золи – 3 грами.

Калорійність мигдалю становить 575 ккал

Великий вміст ненасичених жирних кислот, вони складають майже 4 % від всієї маси жирів у складі.

Це пальмітинова кислота – 3, 05 гр., стеаринова – 0,68 гр., арахіновая – 0,02 гр., милистиновая – 0,01 грама.

Енергетична цінність

Візьмемо до уваги 30 гр. горіхів.

Така кількість вважається максимальної денною нормою для людини з калорійність харчового раціону в 2000 ккал. в добу.

Виходить 170 ккал., 6 грамів білка, 15 грам жирів.

Амінокислотний ряд містить замінні і незамінні амінокислоти в достатній для здоров’я і харчування людини кількість: триптофан становить 53%, гістидин – 52%, ізолейцин – 46%, лейцин – 45%.

Корисні і лікувальні властивості горіха мигдаль

  • Народні цілителі стверджують, що, якщо ввести в свій раціон регулярне вживання цього горіха, то багато захворювань можуть відступити.
  • Здорова людина може значно зміцнити своє здоров’я, для цього йому достатньо всього жмені горіхів день, просто для підтримки.
  • Мигдаль досить поживний, тому він буде дуже корисний тим, у кого великі енергетичні витрати організму (фізичні, психічні, розумові), а також тим, хто перебуває в ослабленому стані, хвора, у кого сили закінчуються.
  • Мигдальний горіх — відмінний засіб для детоксикації організму, для того, щоб очиститися від непотрібного «мотлоху», що накопичився в клітинах тіла, вивести токсини, шлаки, солі важких металів.
  • Оздоровлюючий ефект має на нирки і всю сечовидільну систему.
  • Значна користь буде при вживанні для чоловічого здоров’я, так як мигдаль неймовірно здатний покращувати потенцію за рахунок великого вмісту цинку – найважливішого для цих цілей мінералу.
  • Має хороші жовчогінні властивості, зміцнює печінкову тканину.
  • Має омолоджуючі властивості.
  • Східна наука про здоров’я – Аюрведа стверджує, що мигдаль дуже благотворно впливає на жіночу красу!!!
  • Цікава властивість цього горіха – допомагати при похмільному синдромі.
  • Покращує якісний склад крові, застосовується при лікуванні анемії.
  • Благотворно впливає на роботу селезінки, підшлункової залози.
  • Просто незамінний засіб для тих, у кого проблеми з серцем, судинами, схильність до нападів підвищеного артеріального тиску.
  • Відзначено значне заспокійливу дію на організм, а тому це хороший засіб для хворої, розхиталася нервової системи, в тому числі, від безсоння.
  • Має відмінні антиоксидантні властивості. Потужний антиканцероген. Речовини, які перебувають в його складі, перешкоджають руйнуванню здорових клітин.
  • У зв’язку з вищесказаним, можна сміливо стверджувати, що вживання мигдалю сприяє зниженню ризику виникнення злоякісних пухлин, що зводить до мінімуму ймовірність онкології.
  • Народна медицина має факти про те, що шлунок починає працювати краще, полегшується і з часом заліковується така неприємність, як виразка шлунка, дванадцятипалої кишки, полегшується робота підшлункової залози.
  • Крім лікувальних корисних властивостей це ще прекрасне косметологічне засіб. Для цих цілей використовують олію (жирне рослинна і ефірне).
  • Ідеальний засіб для догляду за шкірою, волоссям, нігтями.
  • Має сильні омолоджуючі властивості, підтягує овал обличчя, живить шкіру, робить її м’якою, свіжою.
  • Волосся після застосування косметичного масла у вигляді масок набувають особливий блиск, шовковистість, зміцнюються їх коріння, зникає лупа.
  • Існують приклади того, що регулярне використання протягом тривалого часу цього масла для боротьби з облисінням (масажі шкіри голови, маски) відроджували волосся до нового активному зростанню!!
  • Досить ефективно використовується в антицелюлітних процедур — масаж, звичайне завдання, як уходовое засіб, антицелюлітні обгортання.
  • Прекрасний засіб проти розтяжок (стрій) на шкірі тіла.

Відео: користь і шкода мигдалевого горіха

Де використовують і як застосовують мигдальний горіх

Основні сфери застосування – це кулінарія, народна медицина, дієтологія, косметологія, промислове виробництво харчової промисловості.

Особливу цінність для нас представляють мигдальні кісточки, вони ж – горіхи. Ці ядерця бувають гіркими на смак, бувають солодкими, все залежить від сорту. І, залежно від цього, їх використовують з різними цілями у різних якостях.

Як застосовують мигдальний горіх

Кісточки солодких сортів використовують у їжу. Цінність представляють не тільки ядерця цього горіха, а також його шкаралупа, яка дуже широко використовується в косметичній промисловості для засобів по догляду як відлущуючий шкіру агент.

Перемеленої шкаралупою в харчовій промисловості ароматизують різні напої при їх виробництві. Це, зокрема, вина, лікери, бренді. До речі, від цього поліпшується не тільки їх аромат, а також їх колір змінюється в бік більш глибокого, насиченого.

З макухи, що залишився після віджимання жирного масла, переганяють ефірне масло, яке застосовується для віддушки у парфумерної та косметичної промисловості, випускаються як самостійний продукт.

У народній медицині і дієтології застосовується для лікування багатьох захворювань, а також як компонент здорової дієти.

Мигдальне масло

Рекомендуємо це органічне масло солодкого мигдалю тут

Масло роблять і солодкого мигдалю, яке є дуже цінним і широко застосовується в косметології, в тому числі для приготування масок для шкіри обличчя і тіла.

Також масло вважається дуже цінним при виробництві мила високої якості і інших косметичних продуктів.

Застосування мигдалю і його продуктів в кулінарії

Ядра солодкого мигдалю дуже смаки в сирому, підсмаженому, підсоленому видах. Він входить до складу різних десертів, ласощів, типу «козинаків» інших кондитерських виробів (торти, морозиво, тістечка, печиво).

Кухні деяких країн світу використовують його у приготуванні м’ясних страв, страв із птиці, рису (наприклад, Індія).

Мигдальне масло крім косметології використовується в кулінарії. Головне — правильно вибрати якісний продукт, і тоді ваші кулінарні шедеври. Спробуйте кулінарні рецепти нашого сайту, які не залишають нікого байдужими!

Мигдальна борошно

З мигдалевих горіхів роблять борошно, яке використовується в кондитерській промисловості. Особливо її оцінили по достоїнству кулінари у французьких ресторанах, не дарма французька випічка вважається такою вишуканою. Витончений і по-своєму незвичайний запах мигдалю надає випічці і кондитерським виробам незабутній смак.

На замітку!
Спробуйте унікальні кулінарні рецепти нашого сайту з мигдальним горіхом тут>>

Мигдальне молоко

З ядер солодкого мигдалю виготовляють дуже смачне рослинна мигдальне молоко з витонченим горіховим смаком. Мигдальне молоко можна приготувати самостійно вдома, а можна купити в магазинах органічних продуктів.

На замітку!
Зверніть увагу на рецепт цих вишуканих млинців на мигдалевому молоці>>

Шкоди та протипоказання мигдалю

Не дивлячись на всі прекрасні, корисні, лікувальні якості цього чудесного горіха, не можна його вживати більше однієї жмені в день (30 грам)!!!

Спробуйте справжні горіхи солодкого мигдалю від найкращих виробників!

0 Мнений

Анна Борзенкова

Оставить ваше мнение

Your email address will not be published. Required fields are marked*